Good Life

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μεγειρεύει ποντιακό “μαντί” με γέμιση από συκωτάκια πουλιών και εκχύλισμα ροδιού

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μεγειρεύει ποντιακό “μαντί” με γέμιση από συκωτάκια πουλιών και εκχύλισμα ροδιού

Υλικά για 10 άτομα

4 ρόδια

600 γραμμ. Συκωτάκια πουλιών

300 γραμμ. κρεμμύδι

80 γραμμ κονιάκ

λίγα ξυλάκια κανέλας

λίγο γαρύφαλλο σκόνη

1 ματσάκι μαϊντανό

2 σκελίδες σκόρδο

αλεύρι για το φύλλο

λίγο βούτυρο

αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία

Με λίγο αλεύρι, νερό και αλάτι ετοιμάζουμε φύλλο για άνοιγμα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών, τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο και μπόλικο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα σβήνουμε με λίγο κονιάκ και προσθέτουμε λίγη κανέλα, λιγότερο γαρίφαλο, πιπέρι και αλάτι. Τα βγάζουμε από τη φωτιά μόλις πιούν όλα τα υγρά.

Στύβουμε σε στίφτη τα ρόδια και παίρνουμε το χυμό τους. Τον βάζουμε σε τηγανάκι στη φωτιά να ρεντουίρει* και να μείνει ο μισός. Τον βγάζουμε από τη φωτιά και τον βάζουμε σε ένα μπολ στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε πουγκάκια με συκωτάκι. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και κόβουμε ένα κύκλο ακτίνας 10 εκατοστών περίπου. Βάζουμε στη μέση τη γέμιση από συκωτάκια και κλείνουμε τα πουγκάκια με μια οδοντογλυφίδα.

mpax2-400x600

Ο Χαϊδαριώτης Γιάννης Μπαξεβάνης δεν είναι απλώς ένας δεξιοτέχνης της υψηλής γαστρονομίας, με αμέτρητα διεθνή βραβεία, αλλά πάνω απ’ όλα ένας επίμονος ερευνητής της μεσογειακής – ελληνικής διατροφής, όπως και θερμός υποστηρικτής των αγνών ελληνικών προϊόντων,σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρεθεί για να εργαστεί. Μεράκι του να γίνουν τα ελληνόπουλα εραστές της σωστής διατροφής και να γνωρίσουν γεύσεις πέρα από αυτές που επιβάλλει η σύγχρονη βιομηχανία της διατροφής.

Εκτέλεση

Βράζουμε τα πουγκάκια στον ατμό ή σε νερό για 3 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Λίγο πριν τα σερβίρουμε, τα περνάμε από τηγάνι με βούτυρο και προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό. Τα σερβίρουμε με το εκχύλισμα ροδιού ξεχωριστά, για να τα βουτάμε όταν τα τρώμε.

* ρεντουίρω = ελαττώνω το υγρό με βρασμό

Σχετικές Αναρτήσεις