Good Life

Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Οι Ελευσίνιοι πανηγύρισαν την μεγάλη επιτυχία της πόλης τους να οριστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ωστόσο τώρα ειναι η ώρα για σκληρή δουλειά. Η Ελευσίνα θα μετατραπεί από το 2017 σε ανοιχτό εργαστήρι πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο προϋπολογισμός για το λειτουργικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και για τις υποδομές στα 23 εκατ. ευρώ. Σύντομα θα ξεκινήσει η μετατροπή της Ελαιουργίας σε κλειστό χώρο παραστάσεων, όπως και η ανάπλαση του εργοστασίου Ίρις στο παραλιακό μέτωπο σε χώρο φιλοξενίας εικαστικών προγραμμάτων. Ακόμη, ο Φίλιππος Κουτσαφτής θα ξεκινήσει καινούργια ταινία, ένα χρονικό στη σύγχρονη πόλη μετά την «Αγέλαστο Πέτρα». «Ματιές στα ταπεινά και τα μεγαλειώδη», όπως λέει ο ίδιος.


«Μετάβαση στην EUphoria»!

Η πρόταση της Ελευσίνας έχει τον τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria». Εμπνέεται από το τρίπτυχο Ευ – Μετάβαση – Ελευσίς και επιχειρεί να απαντήσει στην ερώτηση: Πώς θα ήταν μια πόλη, αν η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονταν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας; Το πρόγραμμα εμπνέεται από το μύθο της Περσεφόνης και εστιάζει σε τρεις κρίσιμες σχέσεις μας: 

  • Με το περιβάλλον και τη φύση (EUnvironment).
  • Με τον Άλλο, στο πλαίσιο της σύγχρονης πόλης (EUrbanization).
  • Με τον Εαυτό, που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση με την εργασία (The EU Working Classes).

Καθεμία από τις 3 θεματικές περιλαμβάνει 4 μεγάλα προγράμματα.

 

ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021

Η Ελευσίνα του χτες, του σήμερα, του αύριo

palaio-eleioyrgeio

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλέσης

Η πόλη αυτή φαντάζει σαν μια διαχρονική πρωταγωνίστρια. Συμπορεύεται στωικά με το χρόνο και τις οικουμενικές επιλογές, έχει κοινή πορεία με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη γεωργική επανάσταση, ως η εύφορη γη όπου το στάρι αποτέλεσε την κύρια πηγή τροφής, μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση και την άναρχη εγκατάσταση στα χώματά της του 40% της ελληνικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Επί 2.000 χρόνια αποτέλεσε το πιο ισχυρό πνευματικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι το ποια είναι η πόλη σήμερα, κυρίως όμως το πού θέλει να οδηγηθεί.

imagesΗ πανηγυρική ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, εκτός της συγκίνησης που προσέφερε, προξένησε και το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Σήμερα η Ελευσίνα συμπορεύεται και πάλι με την ιστορική συγκυρία. Η Ευρώπη παρατηρεί ανήμπορη να καταρρέουν οι θεσμοί αλληλεγγύης, συντροφικότητας και συνεργασίας, που κάποτε αποτέλεσαν το υλικό μιας μελλοντικής κοινής πορείας . Η πολιτική τάξη και οι ίδιοι οι λαοί αναζητούν έμπνευση, ένα νέο πραγματοποιήσιμο όραμα.

Κάπως έτσι ο θεσμός της ΠΠτΕ συνδέεται με όλα τα προαναφερόμενα. Η Ελευσίνα, αν και διένυσε μια μεγάλη περίοδο μετασχηματισμού, τελικώς η κρίση και η εν εξελίξει αποβιομηχάνισή της την οδήγησαν στην αναζήτηση ενός άλλου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Εξάλλου η ίδια η πόλη βρίσκεται στη καρδιά των Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, ως μια περιοχή με ανεργία, περιβαλλοντολογικά προβλήματα, χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ακριβώς όπως έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα με την υποδοχή δεκάδων χιλιάδων εργατών από την Ελλάδα και την Μικρά Ασία.

Μέσα από αυτή τη κατάσταση, η ανάγκη εύρεσης μιας άλλης παραγωγικής διαδικασίας, οδήγησε μοιραία στη μοναδική επιλογή: Ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο του μοχλού ανάπτυξης. Η αισιόδοξη κατάθεση της Ελευσίνας εκμεταλλεύεται στο έπακρο όλα τα δημιουργικά στοιχεία που την συνθέτουν. Ακριβώς αυτή η παραδοχή γέννησε το τρίπτυχο της πρότασης «Μετάβαση στην EUphoria».

Η κοινωνική – οικονομική – πολιτική μετάβαση της Ελευσίνας, μέσω της δημιουργικής οικονομίας, ταυτίζεται απόλυτα με τα θέλω μίας άλλης Ευρώπης, γι’ αυτό και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων γοητεύτηκε τόσο από το αφήγημα, όσο και από το σχέδιο υλοποίησής του. Η κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος έπεισε καθολικά, αφού συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αυτόνομης περιφερειακής πολιτισμικής ανάπτυξης. Η Ελευσίνα αποτελεί ένα στοίχημα όχι μόνο για το θεσμό, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η μετάβαση στην Euphoria ξεκίνησε.

Ας επιβιβαστούμε…

images

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις