Good Life

Αλλάζει πρόσωπο η παραλιακή Αθήνα – Όλες οι παρεμβάσεις

Αλλάζει πρόσωπο η παραλιακή Αθήνα – Όλες οι παρεμβάσεις

Με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου η όψη της παραλιακής αλλάζει και μαζί της αλλάζει ολόκληρη η Αθήνα, που, επιτέλους, αποκτά και πάλι, μετά από δεκαετίες, άμεση πρόσβαση στη θάλασσά της.

Η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαμβάνει έκταση 800 στρ. στην ακτή, µήκους 2 χλµ. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι μπαζώματα που έγιναν τις δεκαετίες του 1950 και 1960 με υλικά από κατεδαφίσεις νεοκλασικών αρχοντικών της Αθήνας, που γκρεμίστηκαν για να γίνουν πολυκατοικίες! Το 1969, όταν κατασκευάστηκε η νέα λεωφόρος Ποσειδώνος που συνδέει τα νότια προάστια με τον Πειραιά, που υπερυψώθηκε και απέκοψε την πρόσβαση στην ακτή.

Η πρώτη φάση της ανάπλασης υπογράφηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με κόστος μετά την έκπτωση περίπου 100 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 2 χρόνια. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης, την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στη Λεωφόρο Συγγρού, την κατασκευή νέων κτηρίων γραφείων εφοπλιστικών ομίλων και την λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το παράκτιο μέτωπο της Αθήνας αλλάζει με εντυπωσιακό τρόπο όψη.

Ο φαληρικός όρμος

Οι πρώτες παρεμβάσεις στον Φαληρικό όρμο περιλαμβάνουν:

Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80-100 μέτρα προς τον Νότο. Σε μήκος 1.800 μέτρων θα επανέλθει στην επιφάνεια του εδάφους και σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί» για να επιτρέψει στους βασικούς δρόμους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου να συνεχίσουν ώς τη θάλασσα.

Κατασκευή «ξηρού» καναλιού παράλληλα προς τη νέα λεωφόρο και πλάτους 35 μέτρων, που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω γειτονιές. Θα συνδυάζεται με εκβάθυνση των εκβολών του Κηφισού, που είναι αναγκαία για να ανανεώνονται τα νερά.

Τα δύο έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2017 και να παραδοθούν σε 2 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα η κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και του τραμ θα γίνεται από την παλιά λεωφόρο, καθώς και τον δρόμο που έχει ήδη κατασκευαστεί δίπλα στα λεγόμενα «γραμμικά» ολυμπιακά κτίρια, που έχουν παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Εξετάζεται και η μελέτη για τη διαμόρφωση του παράκτιου χώρου που έχει εκπονηθεί από το 2014 για λογαριασμό του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» από τον αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα νέα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Προβλέπει παράκτιο άλσος και τεχνητούς λόφους.

Η Περιφέρεια Αττικής εκτιμά ότι το έργο θα εντάξει την περιοχή στον τουριστικό χάρτη, επιτρέποντας την πρόσβαση στη θάλασσα.

Παράδεισος ξενοδοχείων

Παράλληλα,  το τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού έως το ύψος του Παντείου Πανεπιστημίου μετατρέπεται σταδιακά σε ξενοδοχειακή “ζώνη”, φιλοξενώντας τα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία Divani Palace Acropolis, Hera, Intercontinental, Royal Olympic, καθώς και το καινούργιο Athens Avenue στην περιοχή Άγ. Σώστη.

Επίσης, οι εργασίες αναβάθμισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν τον πιο πολυτελή τουριστικό προορισμό στην Αττική. Η συνολική ανάπλαση αφορά την έκταση 302 στρεμμάτων όπου αναπτυχθεί τα ξενοδοχεία Ναυσικά, Αρίων και Αφροδίτη, bungalows, η παραλία Αστήρ και η Μαρίνα Βουλιαγμένης. Στόχος είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2018.

Σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι εργασίες ανακατασκευής της μαρίνας διεθνών προδιαγραφών, όπως και των 13 υπερπολυτελών παραθαλάσσιων κατοικιών, οι οποίες θα αναπτυχθούν στη θέση του ξενοδοχείου Αφροδίτη.

Όσο για το Ελληνικό, είμαστε σε αναμονή…

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις