4 μεγάλα λάθη των γονιών που δημιουργούν παιδιά με προβληματικές συμπεριφορές

Η ψυχανάλυση είναι ο κατεξοχήν κλάδος της ψυχοθεραπείας, ο οποίος τονίζει την επίδραση των εμπειριών της παιδικής ηλικίας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μετέπειτα ενήλικα. Γενικά, όμως, όλες οι σχολές της ψυχολογίας διακρίνουν σαφέστατα το ρόλο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών αλλά και γενικά των εμπειριών που αυτά αποκόμισαν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο πώς θα εξελιχθούν ως ενήλικες και ποια χαρακτηριστικά θα έχει ο χαρακτήρας τους. Σίγουρα, οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- γονείς θέλουν το καλό του παιδιού τους και προσπαθούν να το πετύχουν όπως μπορούν. Ωστόσο, όπως μας εξηγούν οι ψυχολόγοι, δεν είναι όλοι οι γονείς ίδιοι ούτε όλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες. Έτσι, συχνά κάνουν λάθη στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, λάθη που τελικά δημιουργούν παιδιά με εσωτερικευμένο θυμό και θλίψη, ενήλικες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αρνητικό τρόπο σκέψης, ο οποίος ενδεχομένως θα τους προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Υποτίμηση των συναισθημάτων του παιδιού

Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του στεναχωρημένο ή οργισμένο. Η στεναχώρια και ο θυμός, όμως, είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και το παιδί πρέπει να μάθει όχι να αποφεύγει αλλά να αποδέχεται και να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα. Συχνά, οι γονείς υποτιμούν ή αγνοούν τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού, με αποτέλεσμα αυτό να νιώθει ότι κάνει κάτι λάθος και ότι δεν το στηρίζουν άνευ όρων.

Υπερπροστασία

Η υπερπροστασία εκδηλώνεται με πολλούς -πάντα λανθασμένους- τρόπους. Μπορεί να είναι πολύ αυστηρός έλεγχος και μη σεβασμός της ιδιωτικότητας του παιδιού. Μπορεί να είναι εφαρμογή ιδιαίτερα σκληρών και άτεγκτων κανόνων ή προστασία του παιδιού από κάθε συναίσθημα και κατάσταση που μπορεί να το στεναχωρήσει. Όπως προαναφέρθηκε, όμως, είναι κομβικής σημασίας να αφήνουμε το παιδί να αισθάνεται όλα τα είδη συναισθημάτων, να μάθει να αποδέχεται τον πόνο και την αποτυχία αλλά και να χτίσει σιγά σιγά την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του. Διαφορετικά, θα έχουμε ένα παιδί με σύγχυση, οργή, έλλειψη αυτοπεποίθησης αλλά και αίσθημα ασφυξίας απέναντι στους ίδιους του τους γονείς.

Έλλειψη κανόνων

Στον αντίποδα των πολύ αυστηρών γονιών του παρελθόντος αλλά και των υπερπροστατευτικών γονιών του σήμερα, βρίσκονται οι γονείς που θεωρούν ότι οι κανόνες κάνουν κακό στο παιδί και τελικά δυναμιτίζουν τη σχέση του μαζί τους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο άνθρωπος στη φάση, στην οποία διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, έχει ανάγκη από όρια, για να μπορέσει να μάθει τι είναι σωστό και τι λάθος, τι κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι. Αν δεν περάσει από αυτή τη διαδικασία, θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στις μετέπειτα σχέσεις του έξω από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειάς του.

Τιμωρία της ανεξαρτησίας

Αν και κάθε γονιός διατείνεται ότι θέλει το παιδί του να είναι ανεξάρτητο και ώριμο, λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να το κάνουν πράξη. Οι περισσότεροι υποσυνείδητα περνούν το μήνυμα στα παιδιά τους ότι η ανεξαρτησία και η σταδιακή απομάκρυνση από την πατρική εστία, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, είναι κάτι κακό ή επικίνδυνο. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει είτε σε φοβισμένα παιδιά που δεν μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν είτε στο άλλο άκρο, σε παιδιά που επαναστατούν άκριτα με συνέπεια εντελώς λάθος επιλογές.

πατεράκης

Άρθρο από τον Μιχάλη Πατεράκη, Ψυχολόγος στην Αθήνα

Please follow and like us:

Related articles

Πού διασκεδάζουμε αυτό το ΠΣΚ

  Βράδυ Παρασκευής και Σαββάτου! Zούμε με την προσμονή τους… Η έξοδος επιβεβλημένη, λυτρωτική, αγχολυτική. Περάστε τέλεια, το αξίζετε! Είμαστε εδώ για να σας θυμίσουμε μερικές ωραίες γευστικές και μουσικές προτάσεις […]

Μονογονεϊκότητα σημαίνει “γονιός μόνος” ;

γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος (paidi-efivos.gr)   Ας μιλήσουμε για την μονογονεϊκότητα στην πράξη. Τι σημαίνει ή τι θα έπρεπε να αφορά ο ορισμός αυτός; Μονογονεϊκότητα εννοούμε όταν ο ένας γονιός μεγαλώνει μόνος […]