Αγγελική – Γκανά Ρηγάκη: Με αφορμή την 4η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνομαι δέκτης παραπόνων από αγανακτισμένες μητέρες, ηλικιωμένους και άλλους συνδημότες μας για τη συμπεριφορά κάποιων ιδιοκτητών οικόσιτων ζώων που σε χώρους πρασίνου και αναψυχής δεν κάνουν το αυτονόητο, ρυπαίνουν δηλαδή το περιβάλλον και παραβιάζουν το δικαίωμά τους να χαρούν τα παιδιά τους και οι ίδιοι τη φύση και τον περίπατό τους.

γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΑΝΑ -ΡΗΓΑΚΗ, Δημοτική Σύμβουλος «Όραμα Δημιουργίας»

Βεβαίως οι ιδιοκτήτες αυτοί αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, αλλά η στάση τους επαναλαμβανόμενη σε καθημερινή βάση δημιουργεί πρόβλημα. Και βεβαίως η όποια διαμαρτυρία των συμπολιτών μας δεν προέρχεται από κάποια αντιπάθεια προς τα ζώα, που είναι πανέμορφα τις περισσότερες φορές και χρειάζονται την αγάπη μας, αλλά από την ανάγκη να προστατευθεί ο άνθρωπος ως αξία και το περιβάλλον. Η απορία τους μάλιστα είναι γιατί ο Δήμος δεν βάζει πινακίδες στα επίμαχα σημεία που να γνωστοποιούν ή να υπενθυμίζουν στον κάθε πολίτη την ανάγκη σεβασμού προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς η αγάπη προς τα ζώα δεν αναιρεί αυτήν προς τους ανθρώπους και την πλάση γύρω μας.

Η απάντησή μου ότι ο Νόμος απαγορεύει την τοποθέτηση τέτοιων πινακίδων, όπως είχε συζητηθεί παλαιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε καμία περίπτωση δεν έγινε πιστευτή, ενώ σε άλλες μου ανέφεραν παραδείγματα Δήμων που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Όταν πρόσφατα βρέθηκα για μια εκδήλωση στο Κηποθέατρο της Νίκαιας και προς μεγάλη μου έκπληξη αντίκρισα στην είσοδο πινακίδα  σχετική με το φλέγον ζήτημα, επανέφερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου 2017, παρουσιάζοντας αναλυτικά το περιεχόμενο της πινακίδας (φωτογραφίες 1,2). Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ότι από το 2015 ο Νόμος απαγορεύει την τοποθέτηση πινακίδων σε πάρκα και πλατείες που δεν επιτρέπουν τη διέλευση των ζώων μέσα από αυτά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ή η Δημοτική Αρχή δεν κατανόησε το ερώτημά μου παρά τις διευκρινίσεις που έδωσα ή πρέπει η ίδια να εξηγήσει στους δημότες γιατί εμμένει στην άρνησή της.

Η 4η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, όντα αισθανόμενα και τα ίδια που επικοινωνούν και σέβονται τον χώρο, το σπίτι που τα φιλοξενεί. Λυπάμαι που σε πολιτισμένες κοινωνίες είναι απαραίτητες οι πινακίδες με τέτοιου είδους υποδείξεις-υπενθυμίσεις, αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι «η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου»! Ας είναι λοιπόν η 4η Οκτωβρίου ημέρα προβληματισμού και ανάληψης ευθυνών, ώστε όλοι, δημότες και αρχές, να δείξουμε εμπράκτως ότι και τα ζώα αγαπάμε και σεβόμαστε τον άνθρωπο και το περιβάλλον!!!

 

Please follow and like us:

Related articles

xartis stasy

Έλληνας του εξωτερικού φτιάχνει χάρτη για Μετρό, Τραμ και Προαστιακό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα στους χάρτες των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας είναι η απουσία ενός συγκεντρωτικού χάρτη όλων των μέσων που θα διευκολύνει την μετακίνηση των επιβατών. […]

25 υπέροχες επιλογές από την κολεξιόν της Ελένης

  Η ανοιξιάτικη κολεξιόν της Ελένης Θεοδωρακοπούλου είναι γεμάτη χρώματα, λουλούδια και υπέροχα σχέδια. Διαλέξαμε για σας από το famfatal’s boutique πολύ όμορφα και ποιοτικά ρούχα και αξεσουάρ από ελληνικές […]