Επιλέξτε τον κατάλληλο πυροσβεστήρα ανάλογα με τις ανάγκες σας

Είτε τον πρόκειται για το αυτοκίνητο, για το σπίτι, την πολυκατοικία, την κουζίνα, το εργαστήριο πληροφορικής ή την επιχείρησή σας, η ανάγκη για έναν πυροσβεστήρα είναι μεγάλη, καθώς είναι ιδιαίτερα εύκολο να ανάψει μια φωτιά από το πουθενά σε οποιοδήποτε μέρος βρίσκεστε. Για καλή τύχη όλων μας, έχουν κατασκευαστεί πυροσβεστήρες ικανοί να αποσβέσουν κάθε είδος φωτιάς, και διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στο βάρος όσο και στο κατασβεστικό υλικό που εμπεριέχουν.

Να έχετε, όμως, υπ’ όψιν σας ότι, η απόκτηση ενός πυροσβεστήρα δε σημαίνει το τέλος της ενασχόλησής σας με αυτόν, έως ότου τον χρειαστείτε. Η ετήσια συντήρηση, η αναγόμωση πυροσβεστήρα ανά πενταετία και η αλλαγή τους κάθε 20 χρόνια, είναι κινήσεις μεγίστης σημασίας ώστε να είναι πάντα λειτουργικοί και ικανοί να προστατέψουν εσάς και τους αγαπημένους σας από τυχόν πυρκαγιές.

Χώροι όπου απαιτείται η ύπαρξη πυροσβεστήρα

Αρχικά, πρέπει να εμβαθύνουμε στους χώρους που επιβάλλεται (συνήθως βάσει νόμου) να υπάρχει πυροσβεστήρας ή πυροσβεστική φωλιά.

Αυτοκίνητο

Μαζί με το κουτί πρώτων βοηθειών, το προειδοποιητικό τρίγωνο, τον φακό και μια κολλητική ταινία, ο πυροσβεστήρας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εξοπλισμού ασφαλείας ενός αυτοκινήτου και η ύπαρξή του είναι υποχρεωτική σε κάθε αυτοκίνητο βάσει νόμου. Πέρα από την έκρηξη που μπορεί να προκληθεί από τη σύγκρουση με ένα άλλο αυτοκίνητο, το αυτοκίνητό σας περιέχει ποικίλα εξαρτήματα που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά και να σας θέσουν σε κίνδυνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας πυροσβεστήρας μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, καθώς θα σας δώσει τη δυνατότητα να καταπολεμήσετε τις φλόγες, να εξασφαλίσετε τη σωματική σας ακεραιότητα και να αποτρέψετε ανεπανόρθωτες βλάβες στο αυτοκίνητό σας.

Σπίτι ή Πολυκατοικία

Όσο ασφαλείς κι αν αισθανόμαστε στο εσωτερικό του σπιτιού μας, συχνά αγνοούμε την ύπαρξη ποικίλων εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν μέσα του. Για το λόγο αυτό, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα δώσουν βάση στην πιθανότητα κάποιας πυρκαγιάς εντός του σπιτιού τους, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι αμελητέο. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη τουλάχιστον ενός πυροσβεστήρα σε κάθε οικεία, ώστε οι κάτοικοί της να μπορέσουν να επέμβουν έγκαιρα στην περίπτωση έναρξη πυρκαγιάς εντός της και να μη την αφήσουν να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα. Αντίστοιχα, απαραίτητη είναι η ύπαρξη τουλάχιστον ενός πυροσβεστήρα σε κάθε όροφο μιας πολυκατοικίας, τοποθετημένος σε θέση εύκολα προσβάσιμη από όλους τους ενοίκους της. Επιπλέον, στο λεβητοστάσιο πρέπει να τοποθετείται ένας αυτόματος πυροσβεστήρας οροφής. Με τον τρόπο αυτό, θα είστε σε θέση να αποσβέσετε κάθε είδος πυρκαγιάς που μπορεί να προκύψει εντός των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας σας.

Επιχείρηση

Εάν επιθυμείτε να εξασφαλίσετε τη σωματική ακεραιότητα τη δική σας και των εργαζομένων σας, καθώς επίσης να προστατεύσετε από κοστοβόρες ζημιές τα προϊόντα και τις εγκαταστάσεις σας, είναι ευνόητο ότι πρέπει η επιχείρηση ή το κατάστημά σας να διαθέτει τουλάχιστον δύο πυροσβεστήρες. Επιπλέον, εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχουν μια πυροσβεστική φωλιά κι ένα φωτιστικό ασφαλείας.

Μαγειρείο

Οι κουζίνες των σπιτιών, των εστιατορίων και τα μαγειρεία είναι οι πιο συνηθισμένοι εσωτερικοί χώροι στους οποίους μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Η απροσεξία, η αμέλεια, η ένδυση με φαρδιά μανίκια και ρούχα, η χρήση εύφλεκτων αντικειμένων πλησίον του φούρνου και ο μη συχνός καθαρισμός των εστιών της κουζίνας είναι παράγοντες ικανοί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να προμηθευτείτε πυροσβεστήρα ικανό να κατατροπώσει πυρκαγιές τύπου F, οι οποίες προκαλούνται από τα μαγειρικά λίπη. Επιπλέον, καλό θα ήταν να εγκαταστήσετε έναν ανιχνευτή φωτιάς στην οροφή της κουζίνας ή του μαγειρείου σας.

Εργαστήρι Πληροφορικής

Δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο το ξέσπασμα μιας φωτιάς σε ένα εργαστήρι πληροφορικής. Άπαξ, όμως, και συμβεί κάτι τέτοιο, η ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη, τόσο για τους ανθρώπους εντός των εγκαταστάσεων, όσο και για τα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξοπλίζουμε ένα εργαστήριο πληροφορικής με τους κατάλληλους πυροσβεστήρες, εφόσον η πυρκαγιά τύπου Ε (η οποία προκαλείται από ηλεκτρονικές συσκευές) μπορεί να κατασβηστεί μόνο με τη βοήθεια του διοξειδίου του άνθρακα, της ξηράς σκόνης και water mist.

Επιλέξτε πυροσβεστήρα βάσει βάρους

Οι παραπάνω είναι οι κύριοι χώροι στους οποίους πρέπει να τοποθετήσετε έναν πυροσβεστήρα ή μια πυροσβεστική φωλιά, για να μπορέσετε να προφυλάξετε τους εαυτούς σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και την περιουσία σας από τις φλόγες. Επόμενο βήμα, αφότου επιλέξετε τον χώρο για τον οποίο χρειάζεστε έναν πυροσβεστήρα, είναι η επιλογή του βάσει κιλών. Οι πιθανές επιλογές είναι οι παρακάτω και μπορείτε να επιλέξετε αυτή που σας αφορά περισσότερο:

Πυροσβεστήρας βάρους 1-3 κιλών

Αυτοί οι ελαφρείς πυροσβεστήρες είναι ό,τι πρέπει για να σβήσουν μια μικρή πυρκαγιά που μόλις ξέσπασε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατάσβεση πυρκαγιάς σε αυτοκίνητο, στην κουζίνα και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εντός του σπιτιού παραστεί ανάγκη. Το μικρό βάρος τους είναι ιδανικό για τη μεταφορά και τη χρήση τους από ανθρώπους με μικρή μυϊκή δύναμη και μάζα, ηλικιωμένους, ακόμα και παιδιά και μπορείτε να προμηθευτείτε έναν σε σχετικά χαμηλή τιμή.

Πυροσβεστήρας βάρους 6-12 κιλών

Αυτοί οι πυροσβεστήρες είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν σχεδόν οποιοδήποτε είδος φωτιάς μπορεί να προκύψει, σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού, της επιχείρησης ή εξωτερικό. Το μεσαίο τους μέγεθος τους καθιστά εύκολα μεταφερόμενους και μπορούν να τοποθετηθούν σε ευκόλως προσβάσιμα σημεία εντός κτιρίων, όπως σε πολυκατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια, επιχειρήσεις, σχολεία κλπ.

Τροχήλατοι πυροσβεστήρες

Οι πυροσβεστήρες με το μεγαλύτερο βάρος, των οποίων η χειρωνακτική μεταφορά είναι δύσκολη έως αδύνατη, καθιστούν απαραίτητη τη χρήση ενός καροτσιού με ρόδες. Μπορούν να φτάσουν τα 100 κιλά και η κατασβεστική τους ικανότητα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Για το λόγο αυτό, τέτοιοι πυροσβεστήρες χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους στους οποίους η έναρξη της φωτιάς θα είναι απότομη και δε θα μπορεί να τιθασευτεί με μικρότερους πυροσβεστήρες. Τέτοιοι χώροι είναι τα βενζινάδικα, οι χώροι στάθμευσης και οι υπαίθριοι χώροι.

Επιλέξτε πυροσβεστήρα βάσει περιεχομένου

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας τον οποίο πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας στην επιλογή του ιδανικού πυροσβεστήρα για εσάς είναι το περιεχόμενό του, δηλαδή το κατασβεστικό υλικό που περιέχει. Τα κύρια υλικά κατάσβεσης είναι τα εξής:

Ξηρά Σκόνη

Η ξηρά σκόνη διώχνει το οξυγόνο από την πυρκαγιά και σχηματίζει πάνω στην καιόμενη επιφάνεια μια κρούστα, ώστε να απομονώσει τη φωτιά, ενώ, ακόμα, επιβραδύνει την καύση της. Οι πυροσβεστήρες που την περιέχουν είναι φθηνοί, ελαφρείς, υψηλής κατασβεστικής ικανότητας και καλύπτουν εύρος μεγάλου μήκους. Είναι κατάλληλη για κατάσβεση πυρκαγιών τόσο σε στερεά όσο και σε υγρά.

Αφρός

Πολυχρηστικοί πυροσβεστήρες, καθώς μπορούν να σβήσουν τα περισσότερα είδη πυρκαγιών. Η σκόνη του συγκεκριμένου πυροσβεστήρα κατατροπώνει τις φλόγες, περιορίζοντας σημαντικά την καύση. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για φωτιές οχημάτων και ανταποκρίνονται σε πολλές επικίνδυνες καταστάσεις, όπως σε πυρκαγιές σε πετροχημικές βιομηχανίες. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε εσωτερικούς χώρους, όπως κτίρια και εγκαταστάσεις, μα διατρέχετε τον κίνδυνο να περιοριστεί η όρασή σας λόγω της σκόνης τους.

Διοξείδιο του άνθρακα

Μια πυρκαγιά που ξεσπά στα περισσότερα καύσιμα υλικά μπορεί να κατασβηστεί αποτελεσματικά με τη συμβολή πυροσβεστών διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση πυρκαγιών σε ηλεκτρικές συσκευές και σε εργαστήρια πληροφορικής, όπου άλλα υλικά είναι ακατάλληλα.

Please follow and like us:

Related articles

Vinyl Café & More: Το πιο “live’’ στέκι στα δυτικά!

  Το Cofee Beer Food Bar που παίζει σπουδαία μουσική και αγαπά τα βινύλια Στο Δάσος Χαϊδαρίου, στην Πλατεία Λαού, εδώ και 4 χρόνια γράφει  την δική του μικρή ιστορία […]

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο γιορτινό “Ένα & Ένα”!

  Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και όλες τις μέρες των γιορτών το “Ένα & Ένα”, με οικογενειακή παράδοση που δημιούργησε “σχολή” στον χώρο της ταβέρνας, μας περιμένει με υπέροχο, κεφάτο μουσικό […]