Γιατί δεν πρέπει να δίνετε σοκολάτα στον σκύλο σας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν τη συνήθεια να δίνουν μπουκιές από το δικό τους φαγητό, ειδικά την ώρα του μεσημεριανού και του βραδινού, όταν βλέπουν το σκυλάκι τους να τριγυρίζει κάτω από το τραπέζι, προκειμένου να το ευχαριστήσουν και να του δείξουν την αγάπη τους. Η σοκολάτα είναι ένα από τα τρόφιμα που οι περισσότεροι έχουν τη τάση να ταϊζουν τα κατοικίδια τους ξεχνώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Λέγεται ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι τοξική για τους σκύλους και να τους οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Είναι άραγε, μύθος ή πραγματικότητα;

Αν και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν μύθο ότι η σοκολάτα είναι τοξική και επικίνδυνη για τους σκύλους, υπάρχει και η άλλη μερίδα κόσμου που δεν γνωρίζει τα άσχημα αποτελέσματα της σοκολάτας για την υγεία του κατοικιδίου τους και εν αγνοία τους μπορεί να κάνουν μεγάλο κακό. Αυτό όμως, πρέπει να αλλάξει, διότι είναι πραγματικότητα και όχι μύθος, ότι η σοκολάτα είναι βλαβερή για τα κατοικίδια μας. Το πρόβλημα είναι ότι σε όλα τα σπίτια υπάρχει άφθονη σοκολάτα μιας και είναι σε όλους μας πολύ λαχταριστή, σχεδόν απαραίτητη θα μπορούσαμε να πούμε. Αυτή η μεγάλη ποσότητα όμως διεγείρει την όσφρηση των σκύλων και αν καταφέρουν να τη γευτούν δυστυχώς μπορεί να τους γίνει μεγάλη εμμονή.

Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία των σκύλων;

Η σοκολάτα είναι πολύ επικίνδυνη για τους σκύλους λόγω της διεγερτικής ουσίας που περιέχει, της θεοβρωμίνης. Αυτή η ουσία βρίσκεται στο κακαόδεντρο, ένα φυτό που χρησιμοποιείται για τη παρασκευή σοκολάτας και επιδρά αρνητικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στη καρδιά του ζώου προκαλώντας του επιληψία, ακόμα και θάνατο. Το κακό σε αυτή τη περίπτωση είναι πως δεν ξέρουμε τι ακριβώς καθορίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία μπορεί να βρεθεί ο σκύλος. Το επίπεδο τοξικότητας είναι διαφορετικό κάθε φορά, γιατί η κάθε σοκολάτα έχει διαφορετική ποσότητα θεοβρωμίνης, οπότε όσο λιγότερη τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο, αλλά και τα κιλά που ζυγίζει το ζώο και πώς θα απορροφηθεί η ουσία αυτή.

Στην άσπρη σοκολάτα, για παράδειγμα, η ποσότητα τοξικότητας υπολογίζεται περίπου στα 5 χιλιόγραμμα ανά κιλό σώματος, ενώ στη σοκολάτα γάλακτος περίπου στα 0,02 για κάθε ένα κιλό για αυτό και είναι λιγότερο τοξική. Οι σοκολάτες μέτριας γλυκύτητας περιέχουν περίπου το ίδιο. Στις πολύ γλυκές σοκολάτες και αυτές που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική η ποσότητα υπολογίζεται στα 0,02 χιλιόγραμμα ανά κιλό σώματος, αλλά η τοξικότητα μπορεί να φτάσει σε πολύ σοβαρά επίπεδα. Γι’αυτό το λόγο η σοκολάτα θεωρείται απαγορευτική στους σκύλους, γιατί ακόμα και μια ελάχιστη ποσότητα μπορεί να φέρει δραματικά αποτελέσματα. Για αυτό καλό είναι να προτιμάμε να δίνουμε στους φιλαράκους μας ξηρά τροφή για σκύλους και λιχουδιές κατάλληλες για αυτούς, που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να τους δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Σε περίπτωση που έχετε προηγουμένως δώσει στο κατοικίδιο σας σοκολάτα κάποια από τα ορατά συμπτώματα που μπορεί να έχει είναι: συχνοουρία, ευερρεθιστότητα, εμετός, διάρροια, έντονοι καρδιακοί παλμοί, κούραση-αδυναμία, υπερδιέγερση, σπασμοί των μυών.

Τί να κάνω για να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα;

Αρχικά, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο στο ζωάκι σας μη πανικοβληθείτε. Αν και πρόκειται για μια πολύ άσχημη περίπτωση υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε αμέσως για να επιβραδύνετε τα συμπτώματα και να βοηθήσετε κάπως τη κατάσταση μέχρι να το πάτε σε κάποιο κτηνιατρείο. Σε επικοινωνία με τον γιατρό σας αυτός θα σας αναφέρει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και να παρακολουθήσετε την κατάσταση του μικρού σας φίλου. Αν δείτε όμως ότι τα συμπτώματα γίνονται όλο και εντονότερα πρέπει οπωσδήποτε να πάτε το κατοικίδιο σας στον κτηνίατρο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχετε πάντα ένα κουτί πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα φάρμακα όσοι από εσάς έχετε σκύλο.

Επομένως, δεν είναι μύθος ότι η σοκολάτα όχι μόνο είναι βλαβερή, αλλά και ότι μπορεί να σκοτώσει και το αγαπημένο σας σκυλάκι. Είναι μια μεγάλη αλήθεια και γι’αυτό το λόγο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί τι ταϊζετε τον σκύλο σας και μάλιστα να φροντίζετε να τοποθετείτε τις σοκολάτες και όλα τα γλυκά σας σε σημείο που δεν θα μπορεί με τίποτα να έχει πρόσβαση το σκυλί σας. Επίσης, μη ξεχνάτε να εφοδιάζετε το κουτί πρώτων βοηθειών για το ζωάκι σας, ώστε αν συμβεί κάτι να μπορείτε να το προλάβετε έγκαιρα.

Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε την ώρα που τρώτε εσείς το γεύμα σας, να δίνετε και κάτι στον σκυλάκο σας θα βρείτε στο pet shoppetvet24.gr πολλές εξειδικευμένες τροφές που θα ικανοποιήσουν τον λιχούδη φίλο σας!

Please follow and like us:

Related articles

Ο ακτιβιστής με τα τατουάζ υποψήφιος με τον Πατούλη

Ο Παναγιώτης Μήλας έχει γίνει γνωστός για τις ακτιβιστικές του δράσεις για την ευαισθησία που έχει επιδείξει ιδίως σε θέματα κακοποίησης ζώων Ο γνωστός ακτιβιστής με τα τατουάζ Παναγιώτης Μήλας θα […]

Ελληνίδα ερασιτέχνης φωτογράφος διακρίθηκε για την πιο ωραία φωτογραφία του καλοκαιριού

Στον διαγωνισμό «φωτογραφίας δρόμου», συμμετείχαν φωτογράφοι από 170 χώρες του κόσμου αλλά μόλις 39 κατάφεραν να ξεχωρίσουν, κερδίζοντας το ενδιαφέρον, τα βραβεία και τον έπαινο της κριτικής επιτροπής.   Ανάμεσά  […]