Η ιστορία πίσω από τα γυαλιά ηλίου

everwanted

Η σημασία των γυαλιών ηλίου είναι αναμφίβολα πολύ ιδιαίτερη, καθώς προστατεύουν τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία μπορεί να μας προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Στη χώρα μας ειδικά, όπου τις περισσότερες ημέρες του χρόνου έχει ηλιοφάνεια, αποδεικνύονται σωτήρια. Μπορεί να θεωρούμε τα γυαλιά ηλίου μία πρόσφατη ανακάλυψη, όμως η ιστορία τους ξεκινάει πολύ πιο παλιά.

Τα γυαλιά ηλίου πρωτοεμφανίστηκαν τον 12ο αιώνα στην Κίνα και είχαν έγχρωμους φακούς. Ο ρόλος τους διέφερε πολύ από τον σημερινό, καθώς χρησίμευαν ώστε να κρύβουν τις εκφράσεις των δικαστών κατά τη διάρκεια των δικών, χρωματίζονταν με καπνό και ήταν φτιαγμένοι από κρύσταλλο χαλαζία. Αρκετούς αιώνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον 18ο, ένας Άγγλος οπτικός κατασκεύαζε έγχρωμους φακούς γυαλιών προκειμένου να διορθώσει κάποιες ατέλειες στην όραση.

Τα πρώτα γυαλιά που μπορούμε να θεωρήσουμε ως γυαλιά ηλίου κατασκευάστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα, όπου μετά τα διορθωτικά γυαλιά άρχισαν να κατασκευάζονται και πολλά με έγχρωμους φακούς. Τα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένος ο σκελετός τους ήταν ποικίλα, όπως χρυσός, μπρούτζος, ασήμι και κόκκαλο.

Κατόπιν, μόλις ανακαλύφθηκε η ατμομηχανή, δημιουργήθηκε η ανάγκη για προστατευτικά γυαλιά για τους επιβάτες της τρίτης θέσης, οι οποίοι ήταν εκτεθειμένοι στον ατμό της μηχανής, καθώς και στη σκόνη. Αφού έπειτα κυκλοφόρησαν και τα πρώτα αυτοκίνητα, η ανάγκη αυτή έγινε πιο επιτακτική, αφού αυτά ήταν ανοιχτά. Τα γυαλιά της εποχής αυτής ήταν συνήθως φτιαγμένα από λάστιχο, δέρμα ή ύφασμα και οι φακοί τους ήταν γυάλινοι και έπειτα πλαστικοί. Με τη Βιομηχανική Επανάσταση η προστασία των ματιών έγινε ακόμα σημαντικότερη, καθώς εφευρέθηκαν και πιο πολύπλοκες μηχανές.

Παρόλα αυτά, η χρήση των γυαλιών ηλίου αρχίζει να εγκαθιδρύεται τον 20ο αιώνα όπου γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία χάρη στους ηθοποιούς του βουβού κινηματογράφου οι οποίοι ήθελαν να κρυφτούν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Παράλληλα άλλος ένας λόγος λέγεται ότι ήταν η κάλυψη των κόκκινων ματιών τους από τα φώτα των γυρισμάτων, τα οποία ταλαιπωρούσαν τα μάτια τους.

Τα πρώτα γυαλιά ηλίου βλέπουμε ότι αρχίζουν να κυκλοφορούν μαζικά στα τέλη της δεκαετίας του 1920 στην Αμερική, όπου στις περιοχές με ηλιοφάνεια ήταν πολύ χρήσιμα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τα προστατευτικά γυαλιά αναδεικνύονται και πάλι ως πολύ σημαντικά προκειμένου να προστατεύουν τα μάτια των πιλότων. Παράλληλα κατασκευάζονται τα πρώτα γυαλιά με πολωτικούς φακούς σε στυλ aviator, τα οποία βλέπουμε ότι φοριούνται ευρέως ακόμα και σήμερα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι συνέβαλαν ώστε τα επώνυμα γυαλιά ηλίου να θεωρηθούν ένα σύμβολο του στυλ και να καθιερωθούν. Από τότε βλέπουμε ότι αυτά κατασκευάζονται από πολλά διαφορετικά υλικά, όπως κόκκαλο, μέταλλο, ξύλο, σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχήματα, με πρωτότυπους φακούς με καθρέπτη ή χωρίς. Με τόσες επιλογές, δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο!

Related articles

100 Βαλτόπαπιες στη λίμνη Κουμουνδούρου!

Elliniki Ornithologiki Etaireia Στις φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών στην Αττική, φωτεινό παρόν σε ένα κατά τα άλλα μουντό σκηνικό έδωσαν 100 Βαλτόπαπιες (!) στη μικρή, αλλά εξαιρετικά σημαντική για το απειλούμενο αυτό είδος, λίμνη Κουμουνδούρου. Άποψη της πολύπαθης αλλά θαυματουργής λίμνης Κουμουνδούρου. Φωτ.: Ρούλα Τρίγκου/ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Το ιδιόμορφο καθεστώς προστασίας της λίμνης Κουμουνδούρου, αφού γειτνιάζει […]

Η «εκδικήτρια του Instagram» που γελοιοποιεί τις celebrities

«Η ομορφιά είναι ανώτερη από την ευφυΐα, γιατί την ομορφιά δεν χρειάζεται να την εξηγήσουμε», είχε πει ο Oscar Wilde εννοώντας προφανώς ότι καταλαβαίνουμε από την πρώτη ματιά αυτό που μας αρέσει. Όμως στην εποχή της φωτογραφίας  και του βίντεο η ευφυΐα παίρνει και αυτή το κομμάτι που δικαιούται από την πρώτη στιγμή. Στην εποχή  […]