Να οργανώσουμε «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στην Καραϊσκάκη!

Ο αναγνώστης μας me παρεμβαίνει για μια ακόμη φορά στο θέμα της κυκλοφορίας στην πόλη και ειδικότερα της ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών. Προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και -πιστεύουμε- δημιουργικό και επιτέλους λίγο παραπέρα από τη μυωπική μας ματιά στην πόλη. Ας τον παρακολουθήσουμε:

Το κακό είναι γενικευμένο. Οι ταχύτητες των οχημάτων σε δρόμους που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές είναι υπερβολικές. Σε Ιερά Οδό και Λεωφόρο Αθηνών γίνονται καθημερινά εκατοντάδες παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας. Οι πεζοί δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο από όπου να’ ναι. Ειδικά με αυτές τις ταχύτητες και αυτές τις υποδομές.

Οι πόλεις και οι νόμοι είναι φτιαγμένοι για να εξυπηρετούν το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο εμείς το οδηγούμε. Εμείς βρίζουμε αυτόν που κινείται αργά και στο όριο μπροστά μας. Βιαζόμαστε. Κολλάμε πίσω του αναβοσβήνοντας τα φώτα. Εμείς απαιτούμε να παρκάρουμε έξω από την πόρτα μας, ακριβώς έξω από το δικό μας μαγαζί ή το μαγαζί που πίνουμε τον καφέ μας και ψωνίζουμε.

Βαριόμαστε να περπατήσουμε. Δεν είμαστε πεζοί, γι’ αυτό αγνοούμε και δεν βλέπουμε τους πεζούς. Δεν είμαστε ποδηλάτες, γι’ αυτό δεν τους υπολογίζουμε. Δεν παίζει το παιδί μας έξω, δεν το αφήνουμε. Οι λίγοι που περπατούν ή ποδηλατούν είναι επόμενο να εκτίθενται. Οι άρχοντές μας ακούνε και ακολουθούν τους πολλούς, όχι τους λίγους.

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και κινήσεις από τους Δημάρχους. Να ξεκινήσουν με τον περιοδικό αποκλεισμό δρόμων για τα αυτοκίνητα. Να αποκλείσουν δηλαδή μια Κυριακή την Καραϊσκάκη. Μια άλλη ένα κομμάτι της Ιεράς Οδού κλπ.

Να έχουν ενημερώσει εγκαίρως τους οδηγούς και να οργανώσουν εκδηλώσεις καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει πεζός. Να γίνει γιορτή και να κληθούν να συνδράμουν και οργανώσεις ή σύλλογοι που ασχολούνται με το θέμα. Να ζωντανέψει η γειτονιά έστω για μία ημέρα. Να βγουν τα παιδάκια επιτέλους έξω να παίξουν με ασφάλεια. Να δει ο δημότης τι στερείται, να επηρεαστεί και να δει θετικά την όποια αλλαγή θα του ζητηθεί σχετικά με τη χρήση του αυτοκινήτου του. Αν πας και απαιτήσεις ξερά και να επιβάλεις, τον έχασες. Δείχτου, διαφημισέ του τα πλεονεκτήματα… Εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές πόλεις αυτή η μέθοδος. Και δουλεύει.

Αν δεν το κάνει ο Δήμαρχος, να το κάνουμε εμείς. Να οργανώσουμε ημέρες χωρίς αυτοκίνητο.

Please follow and like us:

Related articles

Άκου Έφη τι είναι Σκλήρυνση Κατά Πλάκας…

  Η Αργυρώ Γιαννουδάκη γράφει γράμμα στην Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή το γεγονός ότι παραμένει εκτός λίστας των μη αναστρέψιμων ασθενειών η σκλήρυνση κατά πλάκας. «Κυρία Υπουργέ Εργασίας, […]

Lillium Dance School – Το νέο dance clip της σχολής!

Τον πιο δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο επέλεξε η Λίλιαν Φρουζάκη για να δείξει τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στη Lillium Dance School.   Στο νέο βίντεο κλιπ παρουσιάζεται απολαυστικά και με επαγγελματικό […]