Να οργανώσουμε «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στην Καραϊσκάκη!

Ο αναγνώστης μας me παρεμβαίνει για μια ακόμη φορά στο θέμα της κυκλοφορίας στην πόλη και ειδικότερα της ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών. Προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και -πιστεύουμε- δημιουργικό και επιτέλους λίγο παραπέρα από τη μυωπική μας ματιά στην πόλη. Ας τον παρακολουθήσουμε:

Το κακό είναι γενικευμένο. Οι ταχύτητες των οχημάτων σε δρόμους που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές είναι υπερβολικές. Σε Ιερά Οδό και Λεωφόρο Αθηνών γίνονται καθημερινά εκατοντάδες παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας. Οι πεζοί δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο από όπου να’ ναι. Ειδικά με αυτές τις ταχύτητες και αυτές τις υποδομές.

Οι πόλεις και οι νόμοι είναι φτιαγμένοι για να εξυπηρετούν το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο εμείς το οδηγούμε. Εμείς βρίζουμε αυτόν που κινείται αργά και στο όριο μπροστά μας. Βιαζόμαστε. Κολλάμε πίσω του αναβοσβήνοντας τα φώτα. Εμείς απαιτούμε να παρκάρουμε έξω από την πόρτα μας, ακριβώς έξω από το δικό μας μαγαζί ή το μαγαζί που πίνουμε τον καφέ μας και ψωνίζουμε.

Βαριόμαστε να περπατήσουμε. Δεν είμαστε πεζοί, γι’ αυτό αγνοούμε και δεν βλέπουμε τους πεζούς. Δεν είμαστε ποδηλάτες, γι’ αυτό δεν τους υπολογίζουμε. Δεν παίζει το παιδί μας έξω, δεν το αφήνουμε. Οι λίγοι που περπατούν ή ποδηλατούν είναι επόμενο να εκτίθενται. Οι άρχοντές μας ακούνε και ακολουθούν τους πολλούς, όχι τους λίγους.

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και κινήσεις από τους Δημάρχους. Να ξεκινήσουν με τον περιοδικό αποκλεισμό δρόμων για τα αυτοκίνητα. Να αποκλείσουν δηλαδή μια Κυριακή την Καραϊσκάκη. Μια άλλη ένα κομμάτι της Ιεράς Οδού κλπ.

Να έχουν ενημερώσει εγκαίρως τους οδηγούς και να οργανώσουν εκδηλώσεις καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει πεζός. Να γίνει γιορτή και να κληθούν να συνδράμουν και οργανώσεις ή σύλλογοι που ασχολούνται με το θέμα. Να ζωντανέψει η γειτονιά έστω για μία ημέρα. Να βγουν τα παιδάκια επιτέλους έξω να παίξουν με ασφάλεια. Να δει ο δημότης τι στερείται, να επηρεαστεί και να δει θετικά την όποια αλλαγή θα του ζητηθεί σχετικά με τη χρήση του αυτοκινήτου του. Αν πας και απαιτήσεις ξερά και να επιβάλεις, τον έχασες. Δείχτου, διαφημισέ του τα πλεονεκτήματα… Εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές πόλεις αυτή η μέθοδος. Και δουλεύει.

Αν δεν το κάνει ο Δήμαρχος, να το κάνουμε εμείς. Να οργανώσουμε ημέρες χωρίς αυτοκίνητο.

Related articles

Παράσταση Καραγκιόζη από το Εργαστήρι Θεάτρου και Τέχνης στο Χαϊδάρι

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 5:30 μμ στο Εργαστήρι Θεάτρου και Τέχνης   Παράσταση  Καραγκιόζη  Από επαγγελματίες κουκλοπαίχτες  Γενική είσοδος 3€ Το εργαστήρι θεάτρου και τέχνης διοργανώνει ξεχωριστά art party γενεθλίων. Πάρτυ με παράσταση κουκλοθεάτρου,από επαγγελματίες κουκλοπαίχτες . Πάρτυ , με παράσταση καραγιόζη για όλες τις ηλικίες. Πάρτυ μα ταχυδακτυλουργό ,με θεατρικό παιχνίδι ,με κατασκευές.Προγράμματα τρίωρα όπου […]

Ταξίδι στο Ιόνιο με τον Σύνδεσμο Νεοφωκααίων

Τριήμερη εκδρομή πραγματοποιεί ο τοπικός σύλλογος Νεοφωκαίων, στις 16-17 και 18 Ιουνίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις  στην Πάργα, την Πρέβεζα, τη  Σύβοτα και κρουαζιέρα στους μαγευτικούς Παξούς. Το κόστος συμμετοχής είναι μόνο 100 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά, η διαμονή σε ξενοδοχείο με πρωινό και το εισιτήριο του πλοίου για τους Παξούς. Για περισσότερες […]