Πώς λειτουργεί το τρίπλεξ καρδιάς;

Οι καρδιολόγοι στα Βόρεια Προάστια συνιστούν το ηχοκαρδιογράφημα ή απλώς όπως λέγεται και τρίπλεξ καρδιάς με ΕΟΠΠΥ, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να βλέπουν κατευθείαν την καρδιά χωρίς να τρυπούν το δέρμα. Αυτή η μοναδική διαδικασία μειώνει την ανάγκη για αιματηρές και πιθανώς επικίνδυνες εξετάσεις, όπως ο καρδιακός καθετηριασμός.

Πώς γίνεται μια εξέταση τρίπλεξ καρδιάς;

Η εξέταση γίνεται με κατάλληλη συσκευή η οποία εκπέμπει υπέρηχους, αναλύει το σήμα που λαμβάνει και το μετατρέπει σε εικόνα. Η εικόνα αυτή μελετάται από τον καρδιολόγο, ώστε να διαγνώσει παθήσεις της καρδιάς που επηρεάζουν το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργικότητα των διαφόρων τμημάτων της. Το τρίπλεξ καρδιάς μπορεί να χρειαστεί, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά αν πρόκειται να αθληθούν.

Τι είναι όμως το τρίπλεξ καρδιάς;

Το τρίπλεξ καρδιάς είναι μια ειδική εφαρμογή διαγνωστικών υπερήχων και μάλιστα ένας ήχος τόσο υψηλής συχνότητας, που είναι αδύνατο να τον ακούσει ο άνθρωπος. Στο ηχοκαρδιογράφημα, κύματα υπερήχων εκπέμπονται και επιστρέφουν από τις εσωτερικές δομές. Τα ηχητικά κύματα στέλνονται στο σώμα από μια ειδική συσκευή που ονομάζεται μορφοτροπέας.

Ο μορφοτροπέας εντοπίζει επίσης τους ήχους που επιστρέφουν από τις επιφάνειες των εσωτερικών δομών, όπως το μυοκάρδιο και οι καρδιακές βαλβίδες. Ο ηχοκαρδιογράφος, αναλύει τα κύματα και καθορίζει την απόσταση των δομών από το μορφοτροπέα. Στη συνέχεια ένας υπολογιστής υπολογίζει το χρόνο που κάνουν τα ηχητικά κύματα να πάνε προς και από την καρδιά και μετά δημιουργεί το σχήμα της καρδιάς με βάση αυτές τις πληροφορίες. Η εικόνα της καρδιάς εμφανίζεται σε μια οθόνη και μπορεί να καταγραφεί σε βίντεο ή να αποτυπωθεί σε χαρτί.

Τι είδη τρίπλεξ καρδιάς υπάρχουν;

Το τρίπλεξ καρδιάς μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, ανάλογα με το είδος των πληροφοριών που χρειάζονται για την καρδιά. Αλλάζοντας τη θέση του μορφοτροπέα, ο γιατρός μπορεί να δει τα περισσότερα μέρη της καρδιάς και να πάρει μια καλή εικόνα του πόσο καλά λειτουργούν.

Ένας είδος τρίπλεξ καρδιάς με ΕΟΠΠΥ, που προτείνουν καρδιολόγοι στα Βόρεια Προάστια, βασίζεται στην τεχνολογία που ονομάζεται υπέρηχος Doppler. Όταν τα ηχητικά κύματα αναπηδούν από τα αιμοκύτταρα και πηγαίνουν προς την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλάζουν τόνο με χαρακτηριστικό τρόπο. Αυτή η αλλαγή ονομάζεται αλλαγή Doppler, μια ονομασία που έχει καθιερωθεί προς τιμήν του Αυστριακού γιατρού και μαθηματικού που έζησε τη δεκαετία του 1800.

Με τα σήματα Doppler το ηχοκαρδιογράφημα εμφανίζει πληροφορίες ήχου και εικόνας για τη ροή του αίματος στην καρδιά. Κατά την εξέταση θα ακούσετε έναν παλμικό ήχο. Αυτός ο ήχος είναι η ερμηνεία του ηχοκαρδιογραφήματος για το αίμα που κυλά ανάμεσα στις δομές της καρδιάς και δείχνει το πόσο σωστά λειτουργούν οι καρδιακές βαλβίδες, ενώ μετρά την πίεση μέσα στην καρδιά και το βαθμό στένωσης ή διαρροής μιας βαλβίδας.

Κλείνουμε λοιπόν ραντεβού με καρδιολόγους στα Βόρεια Προάστια για εξέταση τρίπλεξ καρδιάς με ΕΟΠΠΥ.

Please follow and like us:

Related articles

The power of Internet…!

Η δύναμη του Internet είναι μεγάλη κι είναι δεδομένη. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει καθώς το κοινό μυστικό γίνεται μεγάλη κουβέντα γύρω από το όνομα του εργαλείου που ήρθε […]

Δισκοπλαστική με GelStix – Ελάχιστα Επεμβατική Θεραπεία για την οσφυαλγία

Γράφει ο Dr Δημογέροντας Γεώργιος, MD, PhD                                          Νευροχειρουργός-Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης,  […]