“Άνθρωποι και ποντίκια” – Βίωμα στον Βοτανικό

Παράσταση – υπόδειγμα ρεαλισμού. Ωμού ρεαλισμού, που σε κάποια σημεία ζορίζει τους θεατές χωρίς γερό στομάχι, τους αποζημιώνει όμως τελικά με μια πολύ σπάνια θεατρική εμπειρία.

Άνθρωποι και ποντίκια

Οι θεατές της παράστασης σε συγκεντρώνονται σε αίθουσα αναμονής -παλιά αποθήκη- με την ξυλόσομπα να προσπαθεί να κρατήσει το χώρο ζεστό.

Η υπόθεση ξεδιπλώνεται σε ένα αληθινό περιβάλλον. Περισσότερο μηχανουργείο και λιγότερο θέατρο, ούτε καν προβολείς για φωτισμό. Σε ένα στενό του Βοτανικού, δίπλα στα hot spots προσφύγων και μεταναστών, στην πιο περιθωριακή γειτονιά της Αθήνας. Ανάμεσα σε βιοτεχνίες, αποθήκες και μάντρες ανακύκλωσης, όπου το βράδυ φοβάσαι να κυκλοφορήσεις.

Άνθρωποι και ποντίκια, θέατρο Cartel. Στην πρώτη αίθουσα του μηχανουργείου – θεάτρου, μπροστά σε ένα βαρέλι με αναμμένη φωτιά, κάτω από τα φώτα του έρημου δρόμου, γνωρίζεις τον Βασίλη και τον Λένο. 

Εκεί μέσα, σε δυο αίθουσες, αναβιώνει το βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ “Άνθρωποι και ποντίκια”. Όσοι το έχουν διαβάσει ξέρουν τι να περιμένουν: Την προσπάθεια του φτωχόκοσμου για την επιβίωση και την (αναμενόμενη) σπαρακτική ματαίωση. Όμως η υπόθεση μεταφέρεται μαεστρικά από το αμερικανικό κραχ του 1930 στην Ελλάδα του σήμερα.

Την ώρα που μπαίνεις στη δεύτερη -κύρια- αίθουσα του έργου, τα μηχανήματα δουλεύουν μπροστά σου κανονικά και οι μυρωδιές του μηχανουργείου φτάνουν στη μύτη σου. Αρχίζει η είσοδος στον κόσμο του βιβλίου του Αμερικανού νομπελίστα… 

Η προσαρμογή του έργου στην ελληνική πραγματικότητα, η ρεαλιστική σκηνοθετική προσέγγιση, οι αφοπλιστικά αβίαστες ερμηνείες, το υποβλητικό περιβάλλον, προκαλούν βέρτιγκο στον θεατή. Υπάρχουν στιγμές που δεν νιώθεις ότι παρακολουθείς θέατρο, αλλά απλώς ζεις τη ζωή των ηρώων. 

Η τηλεόραση παίζει Τατιάνα, η Ελληνική σημαία επιτηρεί από ψηλά, νταλκάς και καψουροτράγουδα. Ο Παντελίδης στο κασετόφωνο σαγηνεύει τους ήρωες. Στο διάλειμμα οι ηθοποιοί μένουν στη “σκηνή”, κουβεντιάζουν και πίνουν το κρασάκι τους. Τίποτα δε μοιάζει στημένο στο “Άνθρωποι και ποντίκια”. Ώρες ώρες αισθάνεσαι αδιάκριτος επισκέπτης εκεί στην καρέκλα σου, απέναντί τους…

Βασίλης και Λένος

Οι λούμπεν κεντρικοί ήρωες, δύο μετανάστες, παλεύουν να ζήσουν σε ευκαιριακές δουλειές. Συνδέονται με μια στενή σχέση, καθώς ο Λένος πάσχει από διανοητική στέρηση και ο Βασίλης τού στέκεται παραστάτης. Μια αδερφική, αν όχι πατρική φιγούρα, που όμως συχνά ξεσπά στον Λένο και τους γύρω του με άγριο πάθος. Ο αγαθός Λένος σκοτώνει ό,τι αγαπάει, πρώτα πρώτα τα ποντικάκια που κρύβει στην τσέπη του για να τα χαϊδεύει.

Στην παράσταση όλα εξελληνίζονται. Βρίσκουμε τους δύο άντρες, τον Βασίλη (Βασίλης Μπισ­μπίκης) και τον Λένο (Δημήτρης Δρόσος), στον Βοτανικό, λίγο προτού αναλάβουν δουλειά σε μια βιοτεχνία. Στο αληθινό μηχανουργείο που περιγράψαμε πιο πριν. Εκεί εργάζεται και ζει η μικρή κοινωνία του έργου, ένα μωσαϊκό χαρακτήρων: Το αφεντικό, η προκλητική γυναίκα του, οι εργάτες. Τους τελευταίους τους βλέπουμε εκτός από το χώρο δουλειάς και στα δωμάτιά τους, μέσα στο εργοστάσιο. Ενώ η χυδαία γλώσσα/αργκό πυροβολεί ασταμάτητα, αποκαλύπτεται στα μάτια μας το τραγικό παρελθόν του καθενός. Ζούμε μαζί τους την ελπίδα της αναγέννησης σε μια ζωή ανθρώπινη. Ζούμε και την συντριβή των ονείρων, με αίτιο -ποιον άλλο;- τον κακομοίρη Λένο που… ό,τι αγαπάει το σκοτώνει με την ανεξέλεγκτη δύναμή του.   

INFO

Τεχνοχώρος Cartel

Σκηνοθεσία: Βασίλης  Μπισμπίκης. 

Ελεύθερη απόδοση κειμένου: Σοφία Αδαμίδου.

Ερμηνεύουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Θάνος Περιστέρης, Γιανμάζ Ερντάλ (ερασιτέχνης στον ρόλο του ξένου εργάτη).

Σκηνικά κοστούμια: Αλ. Θεοδωράκη.

Please follow and like us:

Related articles

Έλληνας πίσω από την Παγκόσμια Μηχανολογική Πατέντα που κάνει φιλικά τα κρουαζιερόπλοια στα ΑμΕΑ (video)

Ο Χαϊδαριώτης μηχανολόγος – εκπαιδευτικός Κώστας Ζαχαρόπουλος παθιάζεται να λύνει δύσκολα μηχανολογικά προβλήματα. Το πιο πρόσφατο επίτευγμά του αφορά την κοινότητα των ΑμΕΑ, ενώ παράλληλα έχει μια πολλά υποσχόμενη οικονομική […]

Home – Ανατρεπτικό live party

  Το Σάββατο 17/3 οι αγαπημένοι μας 719 the band έρχονται ξανά στο Home για το πιο ανατρεπτικό live party!! ARE U READY; info Καραϊσκάκη 59, @homealldaybar 210 581 9595 Please follow and […]