Ροχαλητό. Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης – Του δρ. Νίκου Κανέλη

μας ενημερώνει ο δρ Νικόλαος ΚανέληςΔιευθ. Χειρούργος ΩΡΛ στο «Metropolitan»
Το ροχαλητό είναι ένας ήχος που παράγεται από την δόνηση των μαλακών ιστών της αναπνευστικής οδού κατά τον ύπνο και είναι ενδεικτικό υψηλών αντιστάσεων του αεραγωγού.

Σύμφωνα με μελέτες το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών ροχαλίζουν σε τακτική βάση. Το ροχαλητό δεν επηρεάζει μόνο τον ύπνο του ατόμου που ροχαλίζει αλλά και του συντρόφου και των άλλων μελών της οικογένειας. Μάλιστα το ροχαλητό κάνει πολλά ζευγάρια να κοιμούνται χωριστά και προκαλεί δυσκολίες στους γάμους και στις σχέσεις.

Το ροχαλητό μπορεί να αποτελέσει σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, το οποίο χαρακτηρίζεται από παύσεις ή καθυστερήσεις της αναπνοής, που μπορεί να επαναληφθούν εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν αφήνουν το άτομο να ξεκουραστεί, με αποτέλεσμα να ξυπνάει κουρασμένο, να έχει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας (εξαιρετικά επικίνδυνο κατά την οδήγηση) και να επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα (π.χ υπέρταση), καθώς και το αναπνευστικό σύστημα.

Η μελέτη ύπνου είναι η εξέταση που καταγράφει τόσο τις άπνοιες όσο και τις μεταβολές που υφίσταται το άτομο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η τοποθέτηση στοματικής μάσκας θετικής πίεσης αέρα στον ύπνο φαίνεται να αποτελεί και λύση στο πρόβλημα. Όμως πριν την τοποθέτησή της κρίνεται απαραίτητη η εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο για την εκτίμηση της ανατομικής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Οι μεγάλες αμυγδαλές και τα κρεατάκια αποτελούν συχνές αιτίες ροχαλητού και διαταραχής του ύπνου, ειδικά στα παιδιά. Αν και πιο σπάνιο στους ενήλικες, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να ωφεληθούν θεαματικά από την αφαίρεση διογκωμένων αμυγδαλών και αδενοϊδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).
Με την σταφυλο-υπερωιο-πλαστική απομακρύνεται ο περισσευόμενος ιστός από τη μαλθακή υπερώα και διευρύνεται ο αεραγωγός. Επιπλέον ο ιστός που παραμένει συρρικνώνεται και γίνεται πιο σκληρός και ανθεκτικός στη δόνηση που προκαλεί το ροχαλητό.

Η συμφόρηση της μύτης έχει βρεθεί ότι προκαλεί ή συμβάλλει στην παραγωγή του ροχαλητού. Αυτή προκαλείται από αλλεργίες, πολύποδες, στραβό ρινικό διάφραγμα και υπερτροφία κογχών. Οι θεραπείες με φάρμακα, όπως είναι τα κορτιζονούχα σπρέι, και η αντιμετώπιση της αλλεργίας μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα άτομα, τα δομικά προβλήματα όμως αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Με τη μείωση των κογχών, τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος και την αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων μεγαλώνει ο χώρος της μύτης μέσω του οποίου περνάει ο αέρας που αναπνέουμε. Σε καλά επιλεγμένους ασθενείς, η θεραπεία της ρινικής συμφόρησης μπορεί να οδηγήσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του ροχαλητού.

Η σωστή ωτορινολαρυγγολογική εκτίμηση των ασθενών και η αυστηρή επιλογή τους μπορεί να κάνει τη χειρουργική αντιμετώπιση του ροχαλητού ιδιαίτερα χρήσιμη στα άτομα με σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Please follow and like us:

Related articles

Νέα Άφιξη:  L’ arte di massaggio!

Νέα Άφιξη: L’ arte di massaggio!

“Η τέχνη του μασάζ” ήρθε για να προσφέρει σε όλους την απόλυτη ευεξία! Σας παρουσιάζουμε για μια νέα, σημαντική, άφιξη στο Χαϊδάρι, το L’ arte di Massaggio, έναν υπέροχο χώρο ευεξίας και […]

Σπαρταριστή μετασεισμική ακολουθία στο FB – Πώς υποδέχτηκαν τον σεισμό οι Χαϊδαριώτες

Τελικά είχε πολύ πλάκα. Όχι ο σεισμός, αλλά η άμεση μετασεισμική ακολουθία στο facebook, όπου οι Χαϊδαριώτες «έδωσαν τα ρέστα τους»! Έχουμε και λέμε: Τι έγινε Πόπη μου; Σεισμός!!! Σεισμούλης […]