Tattoo removal: λέιζερ VS χειρουργική επέμβαση

 

Μπαίνοντας στη διαδικασία να κάνετε ένα ή περισσότερα τατουάζ, η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι θα το κρατήσετε για πάντα, καθώς σας θυμίζει κάτι ιδιαίτερο. Βέβαια, συμβαίνει κάποιες φορές, μετά από ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα και για διάφορους λόγους, να θέλετε να αφαιρέσετε τελικά αυτό ή αυτά τα τατουάζ. Οι δύο βασικότερες μέθοδοι tattoo removal είναι οι ακτίνες λέιζερ και η πλαστική χειρουργική. Και οι δύο μέθοδοι είναι πολύ αποτελεσματικές, αρκεί να γνωρίσετε και τις δύο και να αποφασίσετε ποια θα προτιμήσετε.

Όσον αφορά στο λέιζερ, πρόκειται για ακτίνες φωτός οι οποίες λόγω της ενέργειας που μεταφέρουν, έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν τους κόκκους της χρωστικής ουσίας του τατουάζ. Οι κόκκοι αυτοί στη συνέχεια αποβάλλονται από τον οργανισμό από τα κύτταρα του αμυντικού μας συστήματος. Για να αφαιρεθεί ένα μικρό τατουάζ χρειάζονται περίπου 20 λεπτά, με τη συνεδρία να διαρκεί περισσότερο εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.

Ανάλογα επίσης τα χρώματά του και το δέρμα μας, χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες, με ένα – ενάμιση μήνα να μεσολαβεί ανάμεσά τους. Κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης με λέιζερ, ο πόνος είναι ελάχιστος, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και κάποια αναισθητική κρέμα για πιο ανώδυνο αποτέλεσμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύσετε την περιοχή που ήταν το τατουάζ μετά την αφαίρεσή του με λέιζερ, εφαρμόζοντας αντισηπτικές κρέμες, καθώς συστήνεται και αποφυγή του ήλιου και του νερού. Η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής και δεν έχει κατηγορηθεί για καρκινογένεση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η μέθοδος tattooremoval με χειρουργική επέμβαση. Ο τρόπος αυτός αφαίρεσης εξαρτάται από το μέγεθος του εκάστοτε τατουάζ. Εάν αυτό είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, το τμήμα του δέρματος στο οποίο βρίσκεται αφαιρείται και η πληγή ράβεται, ώστε να μείνει το μικρότερο δυνατό σημάδι. Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 30-45 λεπτά. Εάν το μέγεθος του τατουάζ είναι μεσαίο ή μεγάλο, υποχρεωτικά θα αφαιρεθεί και ένα μεγάλο μέρος του δέρματος και η επέμβαση θα έχει διάρκεια περίπου 1-2 ωρών.

Προκειμένου να καλυφθεί η περιοχή αυτή, συνήθως λαμβάνεται μόσχευμα από άλλη περιοχή του σώματος, όπως τους μηρούς ή τους γλουτούς. Εναλλακτικά ακολουθείται η λεγόμενη διάταση ιστών, όπου γίνεται πριν την επέμβαση και ο σκοπός είναι να πολλαπλασιαστούν οι ιστοί του δέρματος με ένα μπαλονάκι που σταδιακά φουσκώνει. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 εβδομάδες. Ο πόνος κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι ανύπαρκτος, καθώς γίνεται με τοπική ή ολική αναισθησία. Και σε αυτή τη μέθοδο, συνιστάται η αποφυγή του ήλιου και του νερού. Συνήθως γίνεται επίδεση της περιοχής και χορηγούνται αντιβιοτικά και αλοιφές στον ασθενή.

Προκειμένου να καταλήξετε σε μία από τις δύο μεθόδους, σκεφτείτε το χρόνο και τα χρήματα που θα χρειαστούν σε κάθε περίπτωση. Επίσης επισκεφθείτε έναν δερματολόγο και έναν πλαστικό χειρούργο, ώστε να συζητήσετε μαζί τους και να σας βοηθήσουν να καταλήξετε στην κατάλληλη μέθοδο για εσάς.

Please follow and like us:

Related articles

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΗΝΤΑΡΑΣ

Τα 5 βασικά βήματα για τη σωστή επικοινωνία με τον σύντροφο μας

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας (simvouleftikigamou.gr) Τα ζευγάρια συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας και προκειμένου να μην δημιουργήσουν εντάσεις, επιλέγουν να τα αφήσουν, να διογκωθούν χωρίς να δοθεί κάποια λύση. […]

“Αποδοχή”, μια εξαιρετική γιόγκα

Ένα anti-stress μάθημα χαλάρωσης. Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής   Διάβασε ακόμα: Μουσικό «μάθημα» για γονείς και μικρά παιδιά στο Δαφνί Διαλογισμός, ασκήσεις, yoga, αγχολυτικά φάρμακα, έλεγχος της αναπνοής, πίστη σε ένα […]